30 Ağustos 2013 Cuma

RİSALE-İ NURDA HİZMET ESASLARI

HİZMETE ŞEVKLE GAYRET ETMEK.

1.RİSALE-İ NURA AİT HİZMETLER

*Nurları kendi mali ve telifi gibi hissedip sahip çıkmak.nurlar vasıtası ile Kurana hizmeti hayatınn en mühim ve büyük gayesi olarak görmek..
*Nurların neşrine ciddi olarak çalışıp ehil olanlara ulaştırmağa vasıta olmak...
*Nurlarla bizzat iştigale büyük önem vermek...
*Nurları dikkatle ve devamlı mütalaa etmek,nurlarla sıkı ve ciddi irtibat içinde olmak..
*Nurların neşr edildiği dersaneler açmak ve onlara sahip çıkmak.
 *NurlarI yeterli görmek,başka eserlere ihtiyaç hissetmemek,nazarını nur haricine dağıtmamak,nurlardan aldığı feyze kanaat etmek..nurlara sadık olmak..
 *Nurlara tam teslimiyet,hüsnü zan ,itimat  içinde olmak.nurlara karşı şiddetli bir iştiyak ve muhabbet,metin bir itimat sadıkane bir bağlılık ve ciddi irtibat içinde olmak..
 *Nurlarda ve nur üstadda tevhid-i kıble etmek..başka da teveccüh kıblesi edinmemek.
*Nurları şerh ve izah,tekmil ve tahşiye,neşr ve talim tanzim ve tertip ile tefsir ve tashih vazifelerini yapmak.kaynak ;risale-i nur külliyatı.......
2.HAREKAT DUSTURLARI.
a.TEDBİRLİ VE DİKKATLİ OLMAK,İHTİYAT.
Hizmeti aksatmadan luzumu kadar dikkat ve ihtiyat etmek gereklidir.hizmete zarar gelmemesi için cesurane ve ihtiyatsız hareketlerden bir derece çekinmek lazımdır.ehli dalaletin evhamını tahtik ederek tecavüze sevk edecek şeylerden kaçınmalı..hizmetin nazik sırların na-ehillerin eline vermemeli.sırları faş etmemeli.münafıklara karşı daima ihtiyat lazımdır.ihtiyat etmek lazımdır,aleyhimizdekiler çok dessas ,hain  ve alçaktırlar.(bediüzzaman)

b.TEMKİN,İTİDAL-İ DEM.Hizmette bulunanlar daima soğukkanlı ve sakin olmalı.hucumlar,sıkıntılar karşısında telaş etmemeli,sarsılmamalıdır"fevkalade ehemmiyetli olan sukun,temkin ve itidal-i demmin kati luzumu beni sabır ve tahammüle sevk etti..
c.SİYASETE GİRMEMEK.Nur talabeleri siyasi cereyanlara tebi ve alet olmamalı.siyasi tarafgirlik içine girmeden ,dost- düşman ayrırmadan herkese iman hakikatlarını neşr etmeli."siyasi cereyanlar sizi tefrikaya atmasın."."siyaset-i dünya ile alakadar değilim.."
d.ŞAHS-I MANEVİ TEŞKİL ETMEK. Nur talabeleri eneleri nahnuye tebdille şahsı manevi oluşturmalıdır.has şakirtler "şahs-ı maneviyi" teşkil ederşahsa değil şahsı maneviye önem atf etmeli,nazar etmeli.zaman cemaat zamanıdır esasına göre hareket etmeli.
e.MEŞVERET-İ ŞERİYYE.Nur talabeleri meşveret-i şeriyye ile reylerini teşettütten korumalı.hizmette tatbikat ve tercihattaki uygulamaları meşveret ile tanzim etmelidir."meşveret ile maslahat ne ise yaparsınız 
f.HAREKATI KURANDAN GELEN  DUSTURLARA GÖRE TANZİM ETMEK
 g.MÜSBET HAREKET ETMEK.Nur talabelerinni vazifeleri müsbet hareket etmektirmuhabbet fedaisi olarak hareket edip harekatında husumete yer vermemeli.kimse ile münakaşa ,mübareze içine girmemeli.herkesle dostane ilişki içinde olmalı.mesleğimiz münakaşa ve münazara değildir.birlik ve kardeşliği korumalı ayrımcılığa prim vermemeli.asayişi mıhafaza etmeli,daima sulh ve barışı esas almalı,emniyetin temsilcisi olup herkese güven telkin etmelidir.mesleğimiz tamir ve tedafü olup tahrip ve tecavüz değildir..meşrep ihtilafını menfi tarzda istimal etmemeli.yalnız kendi mesleğinin mıhabbeti ile hareket etmeli ,iyiliği emr edip kötülükten men etme vazifesini ifa..kuran hakikatlarını ders vermek..kuran ve iman hakikatlarını neşr etmek.hak dinin galabesi için uğraşmak..kuranı öğrenmek ve öğretmek,hatt-ı kuranı muhafaza..
 B.KURANIN HAKİMİYETİNİ TESİSİslam şeairinin,sünnet-i seniyyenin ihya edilmesi bidaların imhasışer'i ahkamın tamamen icra ve tatbiki.
 C.İTTİHAD-İ İSLAMI TESİSalem-i islamın muhabbet ve uhuvvet içinde birliğini tesis temek.kürfü mutlaka karşıda islam-isevi ittifakını tesis.
 D.FİKR-İ KÜFRİYİ KATLküfür fikriyatını katl ile zındıka cereyanlarını imha ile durdurmak.insanlığı küfür ve dalalet cereyanlarından korumak,tecavüzlerine karşı kurani bir sedd çekmek.onların tahribatını tamir etmek.dünyayı küfürden ve dalaletin pisliklerinden temizlemek..fitne ve anarşiyi yok etmek.sulh-u umumiyi tesis etmek.fitnenin izalesi ile hak dinin galebesi için çalışmak.
 E.HER YERDE İSLAM ÜNİVERSİTELERİ AÇMAKmedresetüzzehra denilen hem fen hem din ilimlerinin birlikte okutulduğu mektepleri her yerde açmak.böylelikle batı medeniyetini islam ile barıştırmak hakiki islam medeniyetini inşa etmek.
 3.İRŞAD VE TEBLİĞ PRENSİPLERİ
a.irşad ve ıslaha önce kendi nefsinden başlamalı.nefsini ıslah etmeyen başkasını ıslah edemez.kendi nefsini irşad etmeden başkasının irşadına kalkışan kişi irşadı tesirsiz kılar.kendi nefsini herkesten çok nasihata,irşada muhtaç ve nefsini herkesten süfli ve edna görmelidir.
 b.irşadda lisan-i hal lisan-ı kalden daha tesirlidir.akılları gözünde olan avama ders veren ,fiildir.bizler islam ahlakının ve iman hakikatlarının kemalatını fiillerimizle göstermeliyiz.islamiyetin mahbub ve ulvi olduğunu emirlerine imtisal ederek efal ve ahlakımızla göstermeliyiz
 c.irşadda öncelikle iman esaslarını  ders vermeli sonra temel ibadetlere(namaz)geçmelidir.
 d.irşadda ikna ve isbat yolunu takip etmeli,müddeamızı isbat etmeliyiz.(risale-i nurun tarzı)
 e.irşadda kavl-i leyyini esas almalıdır,nazikane ve nezih bir uslup takip edilmelidir.lutf-u irşadı esas almalıdır.muhatabın kusurunu teşhir etmeden perdeyi yırtmadan ıslaha çalışmalı.çok fenalık var ki perde altında kaldıkça,yırtılmadıkça ondan gafil kalındıkça sınırlı kaldığı gibi,o fenalık sahibi de perde-i hicab altında kendini ıslaha çalışır.perde yırtılsa ,hücüm edilse fenalık tevessü eder.fena kimselere iyisin iyisin demekle iyileşmesi,iyi adama fenasın fenasın demekle fenalaşması çok vuku bulmuştur.
 f.irşadda muhabbeti esas almalı,husumete yer vermemeli.biz muhabbet fedaileriyiz husumete vaktimiz yoktur.husumet vahşilerin vahşetine karşıdır.
 g.irşadda fenalığı anlatmadan iyiyi ders vermelidir.batılı tasvir etmek saf zihinleri idlal eder.
 h.irşadda hazm olunmayan ilim telkin olunmamalı.
 ı.irşadda muhatabın,cemaatin,istidat ,ahval ve derecatı ve fehmi göz önüne alınmalı,mizac vekabiliyetlere göre irşad yapmalıdır.ata ot,arslana et vermeli..
 j.irşadda teenni-i hikmetle tedricilik esasına göre hareket etmeli.muhatap herşeyi birden öğrenip hazm edip yaşayamaz.musamahıyı esas almalıdır.
 k.irşadda asla münakaşa ve cedel tarzına girmemeli.biz tahrip ve tecavüz değil tamir ve müdafaa halindeyiz.kimse ile husmete girmeden,sert,kırıcı ve tecavüzkar olmadan muhabbet fedaisi olarak şefkatle insanları irşada çalışmalıdır.
 l.irşadda kemmiyete değil keyfiyete önem vermelidir.müşteri olmayanlara zorla mal satnaya çalışmamalı,bizler müşterileri arayıp yalvarmağa mecbur değiliz.ehil olanlarla meşgul olmalıdır,ihtiyacını hissedenlerle alaka kurmalıdır.hınzırın boynuna inci takılmaz.hakikatları işittiği halde hala imana ,hizmete tecavüz edenlerle ilişik kesilmeli..
 m.irşad esnasında izeet-i imaniyeyi ve ilmiyeyi muhafaza etmelidir.
 n.irşadda doğrluğu,sıdkı esas almalı.asla yalaan hileye tevessül etmemeli.
 o.irşadda kendi vazifesi olan tebliği ifa ettikten sonra Cenab-ı Hakkın işi olan güzel tesir etmek,muvaffak olmak gibi neticelere karışmamalı,müdahele etmemeli.vazifede azami hırs göstermekle beraber hizmetlerin neticelerine kanaat etmekle mükellefiz.mevcuda iktifa dun- himmetlilik,semere-i sayine rıza ise kanaattir.
 ö.irşad zarar veriyorsa bırakılmalı.her doğru her yerde söylenmez.mesela dinsize dinsizsin deemk onu tecavüze sevk edebilir.
 p.irşadda faydalı olabilmek için nefret ettirici olmamalı.irişadda sevimli tavırlar içinde olmalı itici olmamalıdır.
 r.irşadda hakkın hatırını ali tutmalı ve hiçbir hatıra feda etmemeli.daima hakperest olmalı.
 s.irşad esnasında karşılaşılan zorluklara tahammül etmeli.insanların levm-i laimine kulak asmamalı.vazifede sebat edip futur vermemeli.irşadda imtihandır.
 ş.irşad esnasında şeri muvazene muhafaza edilmeli.herşeyi olduğu gibi tavsif edip mübalağa ve mücazefeye girmemelidir.alim-i muhakkik olmal ta iddiayı isbat etmelihakim-i mudakkik olmalı ta şeri dengeyi bozmamalı..ve beliğ-i mukni olmalı..
 t.irşadda güzel tesir etme hasbiliktedir,o da garazsızlık ve şahsi menfaati terktir,,irşadda samimiyet ve ihlas çok önemlidir.

4.HİZMET DÜSTÜRLARI
A.SADAKAT:Üstada,nurlara ve hizmete sarsılmaz bir bağlılıkla bağlanmak ve asla dönmemek..

B.SEBAT-METANET;hizmet yolunda başa gelen her türlü müşkilat ve sıkınt karşısında yılmamak,gevşeklik göstermemek.şevkle hizmete devam etmek."mesleğimizde ihlas-ı tammeden sonra en büyük esass sebat ve metanettir.

C.HİZMETE ŞEVKLE GAYRET ETMEK.hizmete samimi ve ciddi bir iştiyak ve şevkle gayret etmek..istirahata meyl ve tenbellikle hizmeti aksatmamak

D.SABİR VE TAHAMMÜLHizmette karşılaşılan zahmet ve meşakkketlere ,sıkıntılara sabr ile tahammül etmek.

E.İHLAS-I TAMMEhizmeti hiç bir şeye alet etmeden yalnız ALLAH rızası için hizmet etmek.hasbiyane ,garazsız ,ıvazsız hizmet vermek.

F.FEDAKARLIKher hissini maksada feda etmek.maddi-i manevi herşeyden feragatla hizmete devam etmek.hizmeti herşeye tercih edip herşeyin üsütnde tutmak

G.MUHABBET-ŞEFKATmuhabet fedaisi olarak hizmet etmekiharekatına muhabbet ve şefkati hakim kılmak

H.ŞECAAT-KAHRAMANLIK,düşmana karşı korku göstermemek,korku nedenii le hizmeti aksatmamak.şehamet-i imaniye ile şecaat ile kahramancasına hizmet etmek."dünyayı aleyhimize sevk etseler kuranın kuvvetiyle ALLAHIN inayetiyle kaçmayız.

I.İZZET-İ İMANİYEhizmette imanın izzetini korumalı.zulm eden düşmana karşı tevazu göstererek tezellül etmemelidir.mütecaviz dinsize karşı mahviyet ve tevazu gösterilmez.canavar vicdanı taşıyanlara karşı dalkavukluk etmek ,zaaf göstermek onları tecavüze  sevk eder.,kendini ezdirmeye cesaret verir..

İ.HAMİYET-İ DİNİYEislama vurulan darbeleri vicdanında hissetmek..islamın maruz kaldığı tehlikelere karşı dinine sahip çıkmak.

J.ŞÜKR-Ü MUTLAKhizmet yolunda her müşkilatı hoş görüp şükr etmek.her muvaffakıyeti ALLAHTAN bilip şükr etmek
 K.SIDKdaima doğruluğu eas almak.
L.CİDDİYETciddiyetle hizmete devam etmek.
M.ÜMİTVAR OLMAKasla yeise girmemek.
N.TEBLİĞ-TEMSİL
O.HULLET-UHUVVET
Ö.TESANÜDÜ MUHAFAZA 

5.ŞAHSİ DÜSTÜRLAR

 A.SÜNNETE İTTİBAI ESAS ALIP BİDALARDAN İÇİTNAB ETMEK

B.TAKVAYI ESAS ALMAKferaizi işlemek ,kebairden içitnab etmek.

C.NURLARI MÜTALAA İLE TEFEKKÜR

D.İSTİKAMETİ MUHAFAZA

E.İFFETİ KORUMAK

F.KANAAT VE İKTİSATisraftan içtinabhırs ve tama nedeni ile hizmeti aksatmamak

G.RABITA-İ MEVTkasr- i emel

H.TENBELLİKTEN İÇTİNAB ETMEK

I.ZÜHTdünyanın fani müzeyyenatına tenezzül etmemek.mecbur kalmadıkça içtimai hayata karışmamak

J.UBUDİYETacz fak ve naksını idrakle dergah-i ilahiye iltica.

K.AHLAK-I ALİYE İLE TAHALLUK

L.NEFSİ TEZKİYE
nefsinde acz fakr ve kusurdan başka bir şey görmemeknefsi daim zem etmek ,nefse asla itimat etmemeknefsini asla beğenmemek,beğendirmeyede çalışmamakenaniyeti terk ile tevazu ,mahviyet ve fena içinde bulunmak,hogamık etmemek.nefsini asla tezkiye ve tebrie etmemek.nefsi cümleden süfli görmek.herkesi kendinden iyi bilmek.taazzum arzusu be tekebbür ile meyl-i teveffukten içtinab.şahsi meziyetlerini ketm etmek.(meziyetin varsa hafa turabında kalsın ta neşvu nema bulsun)temedduh içine girmemekhizmet ettim diye gururlanmamak,kendini recul-i facir bilmek.riya suma dan tezahürden sakınmakhubb-u cah arzusundan içitnab etmek.teveccuh-ü nası arzu etmemek.mazhar olduğu hasenatı ihsan-i ilahi bilip şükr etmek fahr ve ucbe girmemek.hizmetlerde önde ücretlerde geride durmak.
6.UHUVVET (KARDEŞLİK)DÜSTURLARI
a.Müminleri ALLAH  için sevmek.elhubbu fillahı düstur edinmek.müminlere müştakane şefkat,refetkarane muhabbet içinde olmak.

b.kardeşleri ile hullet dairesinde uhuvveti yaşamak,en civanmert kardeş,en yakın dost,en fedakar arkadaş en güzel takdire dici yoldaş olmak.

c.kardeşlerine karşı adaver ve husumet içine asla girmemek,intikam fikrine kapılmamak,kardeşinin fenalığına karşı iyilkle mukabele etmek.

d.kardeşin ayıbını görmemek,kusurunu af etmek ve unutmak,kardeşine gücenmemek,kardeşin ayıbına göz yummak"sakın sakın biribrinizin kusuruna bakmayın,hiddet yerine hürmet ediniz"

e.kardeşleri asla tenkit etmemek,gıybet yapmamakcerbeze ve gurura isnad eden tenkit yıkıcıdır.

f.kardeşine sui zan etmemek,hüsnü zannı esas almak.

g.kardeşini herşeyde nefsine tercih etmek isar yapmak.

h.kardeşlerinin meziyetleri ile şakirane iftihar etmek,o meziyet ve faziletleri kendinde bilmek.kardeşinin meziyetinni naşiri olmak onları kıskanma içine asla girmemek.

ı.kardeşinin gıpta damarını tahrik edecek şeylerden sakınmak.faziletfürüşlük etmemek.şahsi meziyetlerini ketm etmek(meziyetin varsa hafa turabında kalsın ta neşvu nema bulsun)meyl-i teveffukten sakınmakkardeşine mürşit vaziyeti takınmamak,kimseinni kıskanma hissini tahrik etmemek.

j.kardeşleri ile asla rekabet içine girmemek.hizmetine yardıma gelenlerle iftihar etmek(kıskanmak şöyşe dursun)

k.kardeşleri ile haklı da olsa münakaşa etmemek.haklı da olsa kusuru üstüne almak.kardeşine tarafdar olup kendini suçlamak.hizmet ve kardeşin hatırı için gururunu yenip haysiyetini feda edebilmeli.ehli imanla,hocalarla dahi münakaşa etmemeli,herkese sulhkarane davranmalı."sakın münakaşa etmeyin,münakaşa eden haksızdır"

l.kardeşlerinde fani olmalı.fena fil ihvan düsturu ile şahsiyet ve enaniyeti kardeşleri içinde eritmeli,enaniyet şahsı manevi havzında erimeli.

m:kardeşini kendinden iyi bilmeli.nefsini cümleden süfli görmeli.hak yolunda hizmet eden herkesi kendinden iyi bilmelidir.tevazu,mahviyet ve terk-i enaniyetle kardeşler arasında bulunmalıdır.emaniyet ve tekebbürden azami derecede sakınmalı

n.kardeşine daima dua etmeli.hasenatını hediye etmeli.onun için isitgfarda bulunmalı.daima kardeşine hayr-hah olmalıdır.

o.kardeşini fena gördüğünde terk etmeyip ıslahına çalışmalı"asıl hüner kardeşini fena gördüğü vakit onu terk etmek değil daha ziyade uhuvvetini kuvvetleştirip ıslahına çalışmak ehli sadakatın şe'nidir."

ö.tabi olmayı metbu olmaya tercih etmeli,imamlık .yöneticilik şerefini kardeşine bırakmalı.

p.kardeşleri ile samimane ittifak ve tesanüt içinde olup ihtilafa asla izin vermemelidir.ifitirakı netce veren herşeyden içtinab etmelidir.meşrep ayrılığı nedeni ile menfi ihtilafa girmemeli.aşk-ı hakikat harekatında hakim olmalı.el hubbu fillahı düstur edinmeli.teferruattaki tefavut nedeni ile ittihadı sarsmamalı.hak ve güzel yalnış benim yolum dememeli..hakkı bulduktan sonra ehak da ihtilaf çıkarmamalı.maksatta ittifak edip ali maksatlara nazar etmelikendi mesleğine muhabbet yerine başka meslekten nefreti harekatına hakim etmememli.vesileyi gaye yerine ikame etmemelidir.
7.İHLAS DÜSTURLARI
A.hizmetinde yalnız ALLAHIN rızasını aramalı.halkın red veya kabulunu düşünmemeli.hizmeti sırf emr-i ilahi olduğu için yerine getirmelidir.hizmet halka beğendirmek için değil hakka hizmet için yapmalı.hizmeti hiç bir şeye alet etmemelidir.hizmet mukabilinde ücret almamalı,hizmetin neticelerini dünyada aramamalıdır.karşılıksız halisane hizmet etmeli.hizmetlerde önde ücretlerde geride durmalı.hizmetine mukabil halktan maddi manevi ücret almamalı.hizmette nastan istignayı esas almalıdır.en büyük gücünü ihlasda görmeli,riya ve suma ile şirke girmemelidir.

B.her türlü nefsi hazlardan,maddi manevi füyuzat hislerinden feraagt edip,her hissini maksadına(davaya)feda etmelidir.hizmet için maddi manevi menfaatlerden feragat etmelidir.hizmeti her şeye tercih etmelidir.hizmeti velayete,manevi makamlara dahi tercih etmelidir,keşf ,keramet ve zevk gibi şeyler aramamamlıdır.safi hizmeti aşka şeylerle bulandırmamalı.meşakkatli,sıkıntılı ameş-i saliha daha hoş gelmelidir,amelin neticesi dünyada verilese hüzünle karşılamalı.

C.teveccuh-u nas ,halkın hürmeti,takdiri, senası gibi karşılıkları arzu etmemeli.şöhret ,şan şeref arzusundan tiksinmelidir.

D.hizmette nefse hisse vermemeli.kendini recul-u facir bilmelidir.hizmetteki muvaffakiyetleri şahs-ı maneviye olan ikram-ı ilahi bilmelidir.hizmetteki şevk ve gayreti ikram-i ilahi görmeli.

E.hizmette vazifeyi yapıp ALLAHIN vazifesi olan neticelere karışmamalıdır.hizmette hırs göstermekle beraber neticelere kanaat etmek esastır.hizmette hüsn-ü tesir,kabul kesret-i etba gibi neticeleri düşünmemek gerekirALLAHIN rızası ihlas ile kazanılır fazla başarı ile kazanılmaz.mağlup ta olsa hizmete noksaniyet verilmemelidir.teslimiyet sırrı ile hizmet etmelidir.

F.hizmette riyaset başa olma arzusundan sakınmalı.reis ,yönetici olma şerefini kardeşine bırakmalı.hak yolunda gidenlere refakatle iftihar etmeli.tabi olmayı her zaman metbuiyete tercih etmelidir.hizmetkarlığı makamata tercih etmeli..

G.hizmette rekaet,kıskançlık hislerine girmemli.hak-perest olmalıdır.müslümanların kimden ve nereden olurs olsun istifadelerine tarafdar olmalıdır.rekabet,tarafgirlik ve mübarezeye sevk eden hallerden şiddetle içtinab etmeli kaçınmalıdır.hizmetime yardıma geelnlerle iftihar etmeli onları kıskanmamalı.hizmette sevap hırsı ile kardeşi ile rekabet içine girmemelidir.hakkın hatırını her zaman nefsin hatırna galip etmeli.

H.hizmette ehl-i hak ile ittifak edip ihtilafa girmemelidir."benim mesleğim hakdır,daha güzeldir" diyebilirsin ,ama"hak ve güzel yalnız benimdir" diyemezsin ve dememelisin.mesleğine muhaet yerine başka meslek ve cemaatlere nefret harekatına hakim olmamalı.vesile gaye yerine ikame olunmaz,tüm hak mesleklerle maksatta ittifak etmelidir.üzerinde ittifak edilen ali maksatlara nazar edip teferruattaki tefaviüte önem vermemelidir.

I.hizmette tevazuimahviyet ve terk-i enaniyeti esas almalıdır.enaniyetli hod-furuşlukdan sakınmalı.kendini beğendirme arzusu,şahsına makam verdirmek,hürmet arzusu,şahsi makamların ,hüsnü zanların ilave ettiği meziyetleri  halkın nazarında  korumak için soğuk tekellüflere sıkıntılı vakar ile tasannu içine girmemelidir.halkın hüremt ,takdir ,ikram ve hüsnü zanlarından ürkmelidir.nazar- dikkatleri kendine çekmeye çalışmamalıdır.şahsiyet ve enaniyetini nur şakirtlerini şahsı manevisnde eritmelidir.hodgamlıkla inhisar-i fikirle ,hubbu nefisle hareket etmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder